2012 m. balandžio 3 d., antradienis

Planuoti vestuves yra smagu II. Vestuvės prie jūros.

Švelnus, šiltas pietų vėjelis, siūbuojantis baltų smėlio kopų žoles, amžinos meilės priesaikais šnabždančios jūros bangos ir stebinti saulė...


Tai galėtų būti ideali vieta jūsų santuokai... Bet. Lietuvos pajūrys – ne Dominikos, Mauricijaus ar Meksikos. Pripažinkim, net ir atostogas prie jūros suplanuoti mūsų žemelėje – darbelis ne iš lengvųjų. Esam priklausomi nuo itin permainingų Lietuvos orų, kurie pačiu netikėčiausiu momentu gali pasistengti patvirtinti faktą – čia lietaus šalis. Apie audras gal geriau nekalbėsiu...
Surengti gražias vestuves pajūryje, manau, ne vienos poros, o ir vestuvių planotojos, svajonė. Bet ir galvos skausmas, apie kurį norintys tuoktis paplūdymyje dažnai net nepagalvoja. Pasistengsiu papasakoti, kaip galėtumėt pasilengvinti sau gyvenimą, jei visgi nusprendėt, kad projektas – vestuvės ant jūros kranto – yra tai, be ko negalit įsivaizduoti savo šventės.


Kas turėtų/galėtų rinktis santuoką pajūryje? Žmonės mylintys gamtą, vėją, saulę; jų vertybinėje skalėje laisvė turėtų užimti pakankamai aukštą vietą.

Gal jūs gimėte ir augote šalia jūros, o gal pajūryje susipažinot, čia įvyko piršlybos? Tada galima tikrai pabandyti, nepamirštant fakto, kad formalios, protokolinės šventės kopose surengti praktiškai neįmanoma. Vieta, kaip ir visa kita jūsų šventėje turi pasakoti istoriją apie jus. Mintis, kad žmonės, gyvenantyts, pavyzdžiui, sostinėje, prie gamtos prisiliečiantys tik vedžiodami savo šuniuką, nori savo šventę perkelti prie jūros – yra absoliučiai nelogiška.


Gali būti bent keletas vestuvių prie jūros variantų. Jums žiauriai pasisekė, jei pajūrio ruožas driekiasi nuo jūsų namų slenksčio – apie tai aš dažnai slapčia pasvajoju. Tada įmanoma surengti jaukią, neformalią šventę artimiesiems ir draugams su ant grotelių kepamomis mėsytėmis, žuvytėmis, tigrinėmis krevetėmis, patikėkit, svečiai gali tai daryti ir patys. Tegul visi vaišinasi lengvais kokteiliais, lengvu alumi, kurio buteliukai sukišti į seną valtį, sklidinai pripiltą ledo (gerai, gerai, mažą valtelę).  Ceremonijos vietą galėtų puošti kažkas, sumeistrautas iš natūralių medžiagų, rastų čia pat, paplūdymyje. Jums tereikės išsinuomuoti šiek tiek lauko baldų, o gal kopose pastatyti gražiai užklotą seną sofą, kad svečiai leidžiantis saulei galėtų stebėti raustančias bangas, įsisupę į šiltus pledus. Ceremonijai prie jūros yra būtinas įgarsinimas (bent vienas mikrofonas), kitaip per vėją ir jūros bangas jūsų priesaikos tikrai niekas negirdės. Apie civilinės metrikacijos moterytes tą patį galėčiau pasakyti. Vakarėlio metu vaikams, o gal ir suaugusiems būtų galima surengti gražiausios smėlio pilies konkursą, bet nepamirškit, visa tai įmanoma tik esant geroms oro sąlygoms, tad būtina pagalvoti apie alternatyvą, t.y. reikia turėti galimybę netikėtai šventę perkelti į namus. Tad toks variantas tinkamas tiems, kurie planuoja nedideles arba vidutines vestuves.
Jei kviečiate daugiau svečių – tada jau neišsiversite be maitinimo tiekėjų pagalbos. Jau ir meniu galima sukurti šiek tiek elegantiškesnį. Jei vakarienę planuojate patiekti pačiame paplūdymyje (nepamirškit, kad smėliuko, tikriausiai, nepavyks išvengti) – baldai ir visa kita turėtų būti tokie, kad nesusmigtų į smėlį. Tad, jei vizijose regėjote bambukines kėdes, kurias aš vis dar dievinu dėl lengvumo įspūdžio ir, kad jų nereikia dengti tais kvailais, atgyvenusiais užvalkalais, - verčiau rinkitės suoliukus ar kokią nors kitą stabilesnę alternatyvą. Dar viena gera išeitis – palapinė su grindimis, bet tai tikrai patuštins jūsų kišenes bent keliais tūkstančiais litų, jei norit, kad viskas vis dar liktų estetiška. Kai priartėjome prie palapinių temos, turiu perspėti, bet kur jų statyti tikrai negalima. Bijau, kad visais atvejais reikės savivaldybės leidimo, kas viską dar labiau komplikuoja, žinote, tikriausiai, koks malonumas bendrauti su valstybinėmis įstaigomis... O ir alkoholio viešose vietose vartoti negalima. Vis dar norite šventės paplūdymyje? Tada keliaujam toliau.

Toks dalykas kaip tualetas, bėgantis vanduo taip pat būtini. Kaip ir apšvietimas temstant. Lemputės (pagalvokit apie elektros prieigą) ir žibintai, žvakės cilindruose yra grožių grožis. Nepakenks, jei būsite paruošę ir krepšelį su kremu nuo saulės, tamsintais akiniais, kurie gali būti kuo linksmesni – pravers smagioje fotosesijoje, šiltais pledais, pagalvėlėmis, purškalu nuo vabalėlių. Kuo šventė neformalesnė – tuo mačiau galvos skausmo. Kadangi reikės pasirūpinti stalais, kėdėmis, staltiesėmis, servetėlėmis, indais ir t.t., sutaupysite daug laiko, gal net ir pinigų, jei ypač atidžiai rinksitės maitinimo tiekėją, kuriam galėsit daug ką iš mano išvardintų dalykų patikėti. Turėtumėt atsisakyti įprastinių stalo kortelių, nes jos tiesiog nuskris su vėjeliu. Viskas turėtų būti pritvirtinta kiek įmanoma stabiliau.




Vestuvės prie jūros mažiau džiaugsmingos gali būti labai mažiems leliukams, labai labai garbaus amžiaus seneliams ir neįgaliems jūsų šventės svečiams. Pagalvokit ir apie tai. Taip pat neturėtumėt itin piktintis, jei paplūdymiu prabėgs sportuojanti porelė, praeis šeima su vaiku ir šunimi ar panašiai – paplūdymio ne tik, kad negalima, bet ir neitų aptverti.
Ir galiausiai, būtinai padarykit bendrą susitikimą su visais savo rangovais būsimos šventės vietoje, kad tikrai žinotumėt, kur ir kaip viskas vyks bei sumažintumėt logistikos problemų galimybes.
SPALVOS: mėlyna – nuobodoka. Apsidairykit aplinkui. Nuo smėlio spalvos, saulės geltonumo, tiurkio iki jūros gelmių žalumos. Spalvos natūralios, žemiškos.
GĖLĖS: Svarbu, kad puokštės nebūtų aukštos (dėl vėjo). Manau, kad visai užtektų ir stiklinio cilindro su stora žvake ir keliais žiedais pasirinktų gėlių.
MEDŽIAGOS: medis, natūralūs audiniai, smėlis, akmenys, kriauklės.


APRANGA: jokiais būdais neverskite savo svečių laikytis kokio nors formalaus aprangos kodo. Jie turi žinoti, kad gali apsirengti patogiai. Nuotakos suknelė neturėtų varžyti judesių, nes kitu atveju, rizikuojate įstrigti kur nors kopoje.



PROGRAMA: su programa paplūdymyje nereikėtų persistengti, bet čia tobulai tiktų „Drum party“ vyrukai su savo tūkstančiais būgnelių, kurie pajungtų visus svečius linksmai muzikinei veiklai. Aitvarai, aitvarėliai yra vis dar mano mega turbo vestuvių užsiėmimas, kuris paplūdymiui tinka tikrai. Nu ir fakyrus, jaučiu, visai užskaityčiau prie jūros.

Petankė irgi mano mėgstama:)

MAISTAS: aišku, jūrinėse vestuvėse, nori nenori, tikiesi žuvies ir kitų jūros gėrybių, bet ką su ta kokybe Lietuvoje daryti, čia jau net mano galvelė nesugalvoja. Geras maitinimo tiekėjas ir šitoje vietoje Jums pagelbės visaip kaip.


Tai gal tiek.
Jei ką - skambinkit Lapei;)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą